24 ян. 2023
дограма

Изминалата година беше наситена с неочаквани събития, благодарение на които производствените и продажни цени на дограмата и стъклопакетите нарасна значително. Прогнозите на компанията ни за следващата, 2023 година сигурно ще бъдат интересни и за продавачите и за купувачите на едно на този пазар. 

 

Пластмасови профили 

Пластмаси. Повишението на цените на пластмасата се характеризира с липса на паника, но с постянен и плавен тренд на повишение на цените, през цялата 2022 година. Този тренд намалява надеждата, че суровината може да поевтинее и да имаме спад на цената, поне от началото на 2023 година. Цената още не е отиграла инфлационните очаквания на производителите и нивата на рентабилност, които те очакват, а също така не е достигнала своите максимални, пазарни цени, при които търсенето и предлагането да се изравнят. По тези причини, през 2023 година очакваме плавно повишение на цената на тези материали, докато цената и търсенето не постигнат равновесие и не спрат тренда за повишение. Това не означава, че цената ще падне, а просто, че поскъпването ще остане на някаква стойност, която е по-голяма от сегашната. За съжаление и тук имаме високи инфлационни очаквания. 

 

Метали

Металите са важна и съставна част при производството на PVC дограма.Там те се използват под формата на профилирани метални усилващи профили, с различни дебелини и форми според различните профилни системи, при металния обков и крепежните елементи.

 Поскъпването на този материал започна още през октомври-ноеври 2022 година, което беше отражение на инфлационните процеси, заложени от двете години ограничения, поради епидемията от COVID 19. Усилването на тренда се получи от началото на войната в Украйна, тъй като и Русия и Украйна са основни износители на тези суровини за Европейския съюз. 

Като резултат от санкциите и прекратяването на производството в Украйна на пазара се получи сериозен недостиг на метали а търсенето на производствени алтернативи винаги е дълъг процес. Сроковете на доставка скочиха от 1-2 месеца, до 4-5 месеца, а цената се покачваше рязко, с всеки изминат ден. В резултат на това, производствената цена на нашата продукция се покачи, а резервите за задържане на цената намаляха, което се отрази и на продажните цени на дограма, за всичките ни клиенти. Подобно явление се наблюдаваше при всичките производители и цени, не само в България, но и в Европа. 

Металите са борсова стока и към момента цените им вървят към стойностите отпреди началото на войната в Украйна, поради намаляващото търсене и опасенията на света от рецесия, през 2023/4 години. Мощностите на металургичната индустрия, извън Русия (която е под санкции) и Украйна (в която са разрушени или не работят) са по-големи от световното търсене и това оказва натиск върху цените на желязото и стойността му. Сроковете на доставка все още остават по-дълги от нормалното, но през 2023 и това ще се нормализира. 

Тъй като основното в цената на металите и металургията, като цяло, е цената на енергоносителите, то през 2023 година ще видим плавно повишение на цените, в които ще отсъства паническата реакция на пазара от миналата година. 

 

Стъкло

Цената на стъклото,в по-голямата си част се определя от цената на газа, на световния пазар. Производството е изключително енергоемко, а за него се използва природен газ. Това обрича на неуспех всякаква идея, че производството на стъкло може да поевтинее през 2023 година. Европейския съюз ще преживее спокойно тази зима, но цените на газа, за производствените предприятия е толкова висока, че много призводства са принудени да спрат или да търсят начини да намалят разходите си. 

 

Стойност на работната сила

И преди епидемията от ковид и особено сега очакванията за повишения на заплатите са повишени, защото хората поемат основния удар от инфлационните процеси. Така повишенията на работната заплата през 2022 година ще бъдат на равнище от минимум 13-15% и така разходите на предприятията ще се повишат значително, като тази тенденция е много вероятно да се запази и през 2023 година. 

 

Изводи 2023 година

Цените на дограмата влияят на поскъпването на жилищното строителство, в цената на ремонтите на хората и неизбежните им повишения, през 2023 година ще се борят с потреблението, което също ще пада, по причина, че хората ще харчат пари за насъщни неща. Компаниите, които продават и произвеждат за чужбина ще са в по-благоприятно положение, имайки клиенти на по-богати пазари от българския. Като цяло всеобщото поскъпване на материалите (метали, пластмаса, стъкло) и на заплатите ще направят неизбежно поскъпването и на нашата продукция и не е релистично да се разчита на връщане на цените от 2021 година. Благоприятно въздействие на производителите може да се очаква при мащабни програми за енергоспестяване и подмяна на дограма, но това зависи от европейските фондове и от желанието на правителството да харчи пари за тези цели.